Új irány az önkormányzati kommunikációban: közvetlen kapcsolat a lakossággal

mobil

Megosztás

Az önkormányzatok életében egyre nagyobb szerepet kaphat a közvetlen demokrácia, amennyiben azt megfelelő keretek között és modern technológiai megoldásokkal támogatva alkalmazzák. Bár a települések működésének jelentős részét jogszabályok és kötelezettségek határozzák meg, számos területen van lehetőség a lakosság bevonására a döntéshozatalba.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol rendszeresen kikérik a helyiek véleményét, ott nemcsak az önkormányzattal való elégedettség nő, de erősödik a közösségi összetartás is. A lakosok jobban magukénak érzik településüket, és aktívabban vesznek részt a helyi közéletben. Ezt Czinger Erik, a cseh Munipolis cég magyarországi vezetője is megerősítette, akik egy olyan eszközt fejlesztettek, amit már négy országban is használnak önkormányzatok és más szervezetek.

A modern technológia jelentősen megkönnyíti ezt a folyamatot. Ma már nem szükséges személyes lakossági fórumokat tartani minden kérdésben – digitális platformokon keresztül gyorsan és hatékonyan lehet véleményt kérni akár kisebb ügyekben is. Ilyen lehet például egy játszótér felszereltségének meghatározása, vagy komolyabb kérdésekben való döntés, mint az önkormányzati területek hasznosítása vagy a költségvetési prioritások meghatározása.

A Munipolis által fejlesztett digitális megoldás további előnye, hogy célzott kommunikációt tesz lehetővé. Az önkormányzat szükség esetén akár csak egy-egy utca lakosságát is értesítheti, például közművekkel kapcsolatos munkálatok esetén. A rendszeren keresztül a lakosok is könnyebben jelezhetik észrevételeiket, például illegális hulladéklerakással kapcsolatban.

Közép-Európában már több ezer település alkalmaz hasonló digitális kommunikációs rendszereket, Magyarországon is működik ez a megoldás.

A szakértők szerint kulcsfontosságú, hogy ezek a rendszerek megfelelően szabályozott keretek között működjenek, elkerülve a közösségi média esetleges negatív hatásait, miközben maximalizálják a demokratikus részvételből származó előnyöket. A rendszer előnye, hogy teljesen a településre szabható (például címerrel, egyedi arculati elemekkel), így sok helyen akár a honlap szerepét is betöltheti, miközben biztosítja a kétirányú kommunikációt a lakosság és az önkormányzat között.

Fotó: Pexels

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek